6 Φεβρουαρίου 2011

Carrer Joaquín Costa*

Η οδός Joaquín Costa (πρώην Ponent) στην κακόφημη γειτονιά του Raval της Βαρκελώνης έχει μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Σ΄ αυτό το δρόμο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν δύο μεγάλοι σύγχρονοι ισπανοί συγγραφείς (ο Terenci Moix και η Maruja Torres). Ένας δρόμος που τα έχει όλα, από ένα θέατρο και μικρά "in"μπαράκια μέχρι μαγαζάκια "ό,τι πάρεις 100" και πακιστανικά κουρεία. Εκεί συνέλαβαν το 1912 την Enriqueta Martí, το "βαμπίρ της Βαρκελώνης", serial killer μικρών παιδιών. Εκεί βρίσκεται το ιστορικό στέκι Granja de Gava. Σ' αυτούς τους δρόμους περιπλανιώταν ο Ζαν Ζενέ κι αργότερα τους ανέφερε στο "ημερολόγιο ενός κλέφτη".
Μεταφράζω εδώ πρόχειρα ένα απόσπασμα απο το βιβλίο του Terenci Moix, "el cine de los Sabados".

" Έμαθα να αποκρυπτογραφώ όλη τη γεωγραφία που περικύκλωνε την οδό μου, ακολουθώντας τον τρόπο κατήχησης που μας έκαναν οι παπάδες μπροστά στον άτλαντα:

- Η οδός Ponent συνορεύει στο βορρά με την Ronda, σχεδόν στη συμβολή με την πλατεία Πανεπιστημίου. Στο νότο με την οδό Carmen, κάτω από την οποία ξεκινάει η Κινέζικη συνοικία. Ανατολικά, με τα γοτθικά κτίρια της Caridad και πιο πέρα με τις Ράμπλες, με τη θάλασσα στο βάθος, αν και πάντα αδύνατο να αποκαλυφθεί. Και στα δυτικά, συνεχίζουν μερικά πιο στενά δρομάκια που βγάζουν στην πλατεία Peso de la Paja. Εκεί πια, είσαι στη Ρόντα. Από την άλλη μεριά ανοίγονται οι δρόμοι του Ensache, μεγάλοι, ευρύχωροι, άγνωστοι.
Έτσι, όλη μου η παιδική ηλικία συνορεύει από τη μια μεριά με πουτάνες και νταβατζήδες και από την άλλη με την ιδιοσυγκρασία της μπουρζουαζίας και στο τέλος, με τα ερείπια αρχαιοτήτων που προσδίδουν στη Βαρκελωνέζικη καταγωγή μου, όλη τους τη δύναμη. Σ' εκείνη την αυστηρή παλαιότητα, την απομακρυσμένη, την τόσο υψηλή και θλιμμένη, αναγνωρίζω τον εαυτό μου ολοκληρωτικά."

* στο άλμπουμ Flâneur* υπάρχει ένα ορχηστρικό θέμα με το όνομα της οδού και με ηχογραφημένους ήχους του δρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου