15 Μαΐου 2011

Περιπλανηθείτε! είναι απελευθερωτικό...

Ο Γιώργος κακουλίδης δίνει έναν βιωματικό ορισμό της αλητείας, πολύ κοντά στην καταστασιακή περιπλάνηση (derive) και την ψυχο-γεωγραφία των πόλεων. Τα ονόματα των δρόμων και η αρίθμηση τους, που παραπέμπουν σε σημεία συνάντησης με άλλους συντρόφους στην αλητεία, οι συνοικίες, οι χρονολογίες, η διαρκής αναφορά ονομάτων, ποιητών, καλλιτεχνών, εκκεντρικών, συντελούν μια χειμαρρώδη αφήγηση, που από μόνη της είναι μια περιπλάνηση στο χω΄ρο και στο χρόνο της Αθήνας.

Η Καισαριανή, η Σκουφά, η Καλλιδρομίου, το Κουκάκι, η Κυψέλη μπλέκονται στο λόγο του συγγραφέα, μαζί με τα ονόματα των δασκάλων και φίλων του, των δικών του "νεκρών" που τον σημάδεψαν και τον σημαδεύουν ακόμα και τους κουβαλάει σα να μην έχουν φύγει ποτέ: ο "δάσκαλος" Νίκος Καρούζος, ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Μιχάλης Κατσαρός, ο Κωστής Μοσκώφ, με εξέχουσα μορφή το φάσμα του πατέρα του, ζωγράφου Δημήτρη Κακουλίδη.

"Τους αλήτες καλλιτέχνες δεν τους ενδιαφέρει να βγάλουν χρήματα, ούτε να τύχουν ευρύτερης αναγνώρισης. Η έκφραση τους είναι μια κραυγή, παρά η συγκρότηση ενός χώρου επικοινωνίας με τους άλλους. Η ουσία της αλητείας είναι οτι η δράση μου δεν συνεπάγεται το να μείνω, να οργανώσω, να συνεχίσω" παρατηρεί ο καθηγητής Ν. Χρηστάκης

Ο Γ. Χριστοδούλου έιναι ένας τραγουδοποιός που εμπνέεται από τον flaneur, εκείνον που περιδιαβαίνει άσκοπα στους δρόμους των μεγαλουπόλεων. Στον τελευταίο του δίσκο με τίτλο "flaneur" τραγουδά στα ισπανικά και τα γαλλικά για την περιπλάνηση, εμπνευσμένος από τα ταξίδια του στην Ευρώπη. " Έχω εμπνευστεί από τον Μποντλέρ και τον Μπένγιαμιν" μου λέει. "Ζούσα για καιρό σ'έναν κακόφημο δρόμο της Βαρκελώνης όπου περιπλανήθηκαν ο Χέμινγουέι, ο Ζενέ.Στο δίσκο έχω βάλει ήχους από τους δρόμους και τα στενά της συνοικίας αυτής.

Η Αθήνα του μνημονίου προσφέρεται για εκλεπτυσμένους flaneurs; τον ρωτάω. " Είναι μια καλή ευκαιρία να κατακτήσει ο κόσμος τους δρόμους. Ανήκω σε μία γενιά όπου πρωτοξεπήδησαν τα mall. Μετά όμως πηγαίναμε και μια βόλτα στου Φιλοπάππου, στην Πλάκα. Τώρα τα μικρά παιδιά περνούν όλη την ημέρα στα mall. Εχεις παρατηρήσει ότι μέσα στα mall δεν υπάρχει ούτε ένα παγκάκι; Είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει ακριβώς το αντίθετο.να βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους, να αρχίσει να περπατάει και να κατακτάει την πόλη".

Αποσπάσματα  από το άρθρο "Περί αλητείας και άλλων δαιμονίων" (από τον αλήτη, στον hobo, στον flaneur) της Αφροδίτης Πολίτη. Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου