18 Αυγούστου 2011

Πρώτες εντυπώσεις από τη "Λευκή πόλη"

Το Βελιγράδι ξέρει να κρύβεται...Τίποτα εκτός από τις λίγες ταμπέλες στον αυτοκινητόδρομο δεν σε προετοιμάζει για την ύπαρξη του. Όταν κοντεύεις στην πόλη με το λεωφορείο εκεί όπου βλέπεις μόνο πράσινο σ' ένα στενό εθνικό δρόμο, ξαφνικά σε μία μόνο στροφή σου αποκαλύπτεται: μια τσαλακωμένη γκρί εφημερίδα πεταμένη στην εξοχή... Που και που ξεχωρίζουν κάποιοι ουρανοξύστες και δύο-τρεις τεράστιες καφέ πολυκατοικίες.
Η πλατεία όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Σλάβια - η δική τους "Ομόνοια" - δεν έχει ούτε πόρνες, ούτε παιδιά που ζητιανεύουν για να να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Μόνο ανθρώπους βιαστικούς με σκυμμένο κεφάλι και ίσιο σταθερό βήμα προς την πρωινή δουλειά : βασικός μισθός περίπου 340 ευρώ - ενοίκιο 300. Διαμερίσματα μοιρασμένα στα τρία...
Το Βελιγράδι έχει όμορφους κεντρικούς δρόμους με κτίρια που θυμίζουν αυστροουγγρικά μεγαλεία άλλων εποχών. Έχει την δική του "Πλάκα", την Σκαντάρλια. Μικρά μπιστρό με όμορφο κόσμο να κουβεντιάζει στα τραπέζια.Ούτε φωνές, ούτε ενοχλητικά χάχανα από τις γύρω παρέες, ούτε άνθρωποι να μιλούν δυνατά στα κινητά, ούτε κορναρίσματα. Έχει το δικό του νησάκι στο ποτάμι για μπάνια τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Βελιγράδι έχει παλιά κίτρινα λεωφορεία χωρίς κουρτίνες στα παράθυρα και χωρίς air condition. Έχει τραμ. Έχει ποδηλατόδρομους. Έχει ένα πανέμορφο κάστρο με θέα στο ποτάμι.

Το Βελιγράδι έχει καλυμμένα τα κτίρια που βομβαρδίστηκαν στον πόλεμο.
Το Βελιγράδι συμπαθεί. Συμπαθεί τους έλληνες ίσως επειδή τους ένιωσε κοντά στον πόλεμο, ίσως γιατί ξέρει πως οι φοιτητές αφήνουν συνάλλαγμα.
Το Βελιγράδι φοβάται. Φοβάται τους γκέι, τους σχεδόν ανύπαρκτους μαύρους, τις γυναίκες σε υψηλές θέσεις, τον ίδιο του τον εαυτό.
Το Βελιγράδι είναι όμορφο. Συμπαθεί. Φοβάται. Φοβάται ακόμα. Γι' αυτό και ξέρει να κρύβεται.2 σχόλια:

  1. Γι'αυτό γοητεύει απο όσο καταλαβαίνω απο αυτά που γράφεις?? Επειδή παίζει 'κρυφτό"?
    Καλησπέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Βελιγράδι είναι απλά υπέροχο, όσες φορές κι αν πας δεν το βαριέσαι ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή